13+ Onmisbare WordPress plugins

Plugins zijn voor WordPress de kers op de appelmoes. Door het installeren van plugins krijgt je website ineens een berg functionaliteit erbij, of zien bepaalde zaken er net wat mooier uit dan zonder. Maar er zijn meer dan 50.000 WordPress plugins beschikbaar. Hoe weet je dan wat de handigste plugins zijn voor jouw website? Ik verzamelde meer dan 13 onmisbare WordPress plugins voor jouw site.

Installeren van plugins

Je kunt niet ongestraft elke plugin die je tegenkomt installeren in WordPress. Soms geven ze problemen met andere plugins, of met het thema dat je hebt geïnstalleerd. Of ze zijn niet voldoende getest met de versie van WordPress die jij gebruikt. Probeer daarom altijd de plugins eerst uit in een test- of stagingomgeving.

Let op: ik heb het niet over websites die geïnstalleerd zijn op WordPress.com, het gaat hier alleen over selfhosted WordPress websites!

Hieronder volgt een overzicht van mijn favoriete WordPress plugins. Alle plugins zijn gratis te downloaden. Wanneer het om een betaalde plugin gaat, dan vermeld ik dat erbij.

AVG/GDPR

Met de komst van de Europese privacywet in mei 2018, zijn er even zoveel plugins ontwikkeld om met je website aan de AVG of GDPR, zoals deze wet in het Engels heet, te voldoen. Ik heb de belangrijkste AVG plugins voor WordPress voor je verzameld in een apart bericht.

Beeld

Veel gebruikers stoeien met het uploaden van plaatjes naar hun WordPress website. Welke maat moet het beeld hebben? En welke grootte? Welk bestandsformaat? (jpg, gif of png?)

Resize image after upload plugin

Doorgaans wordt je website er niet sneller van als je foto’s zo hoepla, vanaf je camera rechtstreeks in WordPress propt. Deze foto’s zijn vaak enkele Mb’s groot, afhankelijk van je camera. Het is wenselijk om je afbeeldingen op je website maximaal rond de 100Kb te houden. Met deze plugin wordt de foto die je upload automatisch verkleind tot een door jou opgegeven maat. Zo voorkom je dat je beschikbare webruimte binnen de kortste tijd vol loopt. Mooie bonus: de plaatjes laden ook een stuk sneller!

Smush image compression

Doet hetzelfde als de eerste. Wel een beetje zwaar in de marketing, de ontwikkelaars proberen je continu richting de betaalde versie te krijgen, die uiteraard meer mogelijkheden heeft.

Imagify

Een persoonlijke favoriet. Zeker de betaalde versie biedt veel toegevoegde waarde. Kan ook PDF’s optimaliseren.

Beveiliging

Wordfence

WordPress is een van de populairste content management systemen, en dat weten hackers ook. Helaas zijn gebruikers van WordPress nog al eens slordig met het maken van loginnamen en wachtwoorden. Wordfence heeft veel beveiligingsfuncties, maar o.a. beschermt het je WordPress website, scant hem op virussen en meldt wanneer er loginpogingen worden gedaan door derden.

Formulieren

Sommige thema’s hebben een formulierfunctie ingebouwd, maar je kunt veel meer met formulieren doen, zoals reserveringen voor evenementen of vakanties, aanmelden voor een cursus of excursie, etc.

Contact form 7

Gratis, maar biedt geen mogelijkheid tot conditionele velden. Aangevuld met CFDB makkelijk te exporteren naar Excel of Google Drive voor beter overzicht van aanmeldingen.

Gravity forms

Het formulier dat ik het meest gebruik. Dit is een betaalde plugin met meer functionaliteit dan Contact form 7. Voor 39 dollar per jaar koop je een licentie voor 1 domein. Wil je weten wat deze plugin allemaal kan en hoe hij werkt? Probeer dan eerste de demoversie.

Links

Broken Link Checker

Ja, leuk die links op je website, maar wat als ze niet meer werken? Moet je dan al die links handmatig gaan controleren? Nee dus, ook hier is een plugin voor. Broken Link Checker stuurt je mailtjes als er een verbroken link op je website wordt geconstateerd.

Menu

Max megamenu

Logische websitenavigatie is erg belangrijk voor de bezoekers van je website. Heb je grote menu’s? Dan is Max Megamenu jouw plugin. Geen ellenlange pulldownmenu’s meer, maar mooie, overzichtelijke kolommen. Geen idee wat je kunt verwachten? Bekijk de demo op de website van de ontwikkelaar.

Nieuwsbriefintegratie

Mailchimp for WordPress lite
Verstuur je nieuwsbrieven (Nee? Foei! Lees in mijn artikel over e-mailmarketing waarom je daar subito mee moet starten!) via Mailchimp? Dan zorgt deze plugin voor een goede integratie van aanmeldformulieren op je website.

Andere plugins:

  • Newsletterglue
  • Mailpoet

Performance

Query Monitor

Plugins en thema’s zijn een waardevolle aanvulling op je website, maar kunnen er ook voor zorgen dat hij ontzettend traag wordt. Met Query monitor kun je de performance van je WordPress website meten en kijken welke plugins voor vertraging zorgen.

PSP

Oftewel payment service providers. Geen ‘echte’ plugins, maar wil je een webshop starten in WordPress, dan heb je, naast een webwinkel-plugin, ook betaalmogelijkheden nodig. De volgende betaalsystemen bieden een goede integratie met Woocommerce, de bekendste webwinkel-module voor WordPress. Overigens hebben alle betaalsystemen ook een eigen WordPress plugin om de installatie makkelijk te maken. Daarom zijn het voor mij onmisbare WordPress plugins.

Pay.nl
Mollie
Sisow

SEO

De zoekmachine optimalisatie plugin van Yoast
Wil je op een gemakkelijke manier je website goed vindbaar maken in zoekmachines, dan mag deze WordPress plugin niet ontbreken.

SEOPress
Een prima alternatief voor de welbekende Yoast plugin, met veel gratis opties.

Talen

Wil je je website in meerdere talen weergeven? Dat kan best een uitdaging zijn met WordPress. De meeste WordPress plugins met meertaligheidsfunctie zorgen namelijk dat je website heel erg traag wordt. Ik geef je hier twee opties voor het opzetten van een meertalige website.

Multisite in combinatie met Multilingualpress
Moet je nog starten met het opzetten van je website, dan is het opzetten van een multisite in WordPress, gecombineerd met de Multilingualpress plugin de beste oplossing.

Polylang
Mocht je het opzetten van een mulitsite teveel gedoe vinden, dan is de Polylang plugin een goed alternatief. Mocht je website veel content bevatten, dan raad ik je toch aan om een WordPress Multisite op te zetten, of op te laten zetten door een WordPress specialist.

Je kunt natuurlijk ook voor Google translate kiezen dat steeds beter wordt. Wil je meer sturing geven aan de vertaling? Dan is Weglot een goede keuze. Weglot combineert automatisch vertalen met handmatig.

Content

Gutenberg
Vanaf augustus 2018 zit ie standaard in WordPress, maar tot die tijd al te downloaden als plugin: Gutenberg, de nieuwe editor van WordPress. Nog niet eerder van Gutenberg gehoord? Lees mijn artikel over de veranderingen die Gutenberg met zich mee gaat brengen.

Classic Editor
Heb je WordPress 5 geïnstalleerd, maar wil je (nog) niet met Gutenberg werken, of is jouw website of thema daar nog niet klaar voor? Dan kun je met de Classic Editor plugin weer terug naar de oude teksteditor van WordPress.

Onmisbare WordPress plugins voor het starten van een webwinkel

Woocommerce
Momenteel de meest gangbare plugin voor het integreren van webwinkelfunctionaliteit in WordPress.
Woocommerce-NL
De Nederlandse vertaalmodule van Woocommerce. Handig als je website Nederlandstalig is.
Betalingsmogelijkheden webshop: kijk in deze lijst ook bij het kopje PSP voor handige betaalhulpmiddelen voor je webshop

Deze lijst is uiteraard niet volledig en zal met regelmaat worden bijgewerkt. Wat zijn volgens jou onmisbare WordPress plugins? Of heb je aanvullingen of opmerkingen over de genoemde plugins? Laat het me weten of geef hieronder je reactie!

1 thought on “13+ Onmisbare WordPress plugins”

  1. Hi,
    Great Collection of plugins here. Looks Awesome
    I would like to share one plugin for Security which is User Blocker WordPress plugins.
    This security plugin provides the ability to block or unblock user accounts quickly and effortlessly.
    It has various features such as Block User, Unblock User, Counter, Role Based Block User etc.

Comments are closed.