Bots & spiders die zich wel gedragen verwijderen uit Google Analytics

De derde categorie ‘spam’ die we behandelen gaat over de goede bots & spiders. Geen echte spam, maar toch geven ze een verkeerd beeld van het aantal bezoekers op je website.

Google Analytics heeft een simpele functie dat deze goede bots en spiders uitsluit, maar je moet deze wel zelf voor elke weergave activeren.

In het beheer van Google Analytics, gaan naar elke weergave die je gebruikt. Selecteer instellingen weergeven en zet een vinkje voor het veld “Bots filteren”.

bots-and-spiders

Je hebt nu een goed uitgangspunt, maar je bent nog niet definitief van die vervelende ‘spam referral’ af.

Heb ik alledrie de filters echt nodig?

Ja dus. Zoals je kunt zien in onderstaande afbeelding, filtert het verwijderen van bots sommige bezoeken. Filteren op hostnaam elimineert de ghost referrals, maar sommige andere bots hebben specifieke filters nodig om hun verkeer uit te sluiten in je statistieken.

overzicht filters spam referral

Samenvatting

Bots en spiders die zich goed gedragen kunnen met gemak worden uitgesloten uit je rapportage door aanvinken van de optie in beheer > weergave > instellingen.

Discutabele crawlers worden het best uitgesloten op webserverniveau (.htaccess bestand). Je kunt ze ook verwijderen door gebruik te maken van het menu beheer > weergave > filter. De bezoeken blijven dan wel meetellen voor Google wanneer ze data verzamelen voor je rapportage.

Ghost referrals bezoeken je site niet echt en moeten worden verwijderd door een filter. Gebruik een insluitingsfilter met valide hostnamen. Dit is de minst onderhoudsintensieve methode, maar hij dient evengoed te worden onderhouden om te voorkomen dat valide bezoekersverkeer van nieuwe hostnamen in de toekomst wordt uitgesloten.

Morgen verschijnt het laatste artikel in deze serie: waarom is het eigenlijk zo interessant om spam referral op het web los te laten? En hoe doen ze het eigenlijk?

[content_band inner_container=”true” no_margin=”true” border=”all” padding_top=”10px” padding_bottom=”10px” bg_color=”#eee” bg_image=”” parallax=”true” bg_video=”” bg_video_poster=””]

In deze blogserie “Hoe verwijder je referral spam uit Google Analytics?” zijn de volgende artikelen verschenen:

1. Wat is referral spam?

2. Ghost referrals verwijderen uit Google Analytics

3. ‘Enge’ crawlers zoals Semalt verwijderen uit Google Analytics

4. Bots en spiders die zich wel gedragen

5. Waarom bestaat spam referral en hoe doen ze het?

Deze serie artikelen is een vertaling van een blogpost van Mike Sullivan van Analytics Edge.

[/content_band]

[share title=”Interessant? Delen mag!” facebook=”true” twitter=”true” google_plus=”true” linkedin=”true” email=”true”]