
De laatste weken merkte ik het steeds vaker: op websites waar ik de testversie nog niet had geïnstalleerd, miste ik Gutenberg, de nieuwe WordPress editor.
Hoewel er nog veel controverse is over Gutenberg en het nog altijd onduidelijk is wanneer de nieuwe WordPress editor gelanceerd wordt, is de editor aanzienlijk verbeterd ten opzichte van de huidige editor.
Waarom heeft WordPress een nieuwe editor nodig?
De huidige naam van de editor, de classic editor het al: het is een klassieker. WordPress bestaat dit jaar 15 jaar en de huidige teksteditor is is 14 jaar oud. Voor een mens is dat niet veel, maar in websiteland praten we dan over de internetprehistorie. En zo werkt deze ook. Na de eerste periode van WordPress, waarin het alleen een blog was, is er veel functionaliteit toegevoegd.
Omdat er in de originele software geen plek voor deze functionaliteit was gereserveerd, is dit verspreid geraakt over verschillende onderdelen van het WordPress dashboard. Zo kennen we widgets en menu’s die via de weergave van WordPress worden toegevoegd. Dit wordt nu nog niet aangepast, maar in een van de volgende fasen van Gutenberg. Ook kan de klassieke editor niet gemakkelijk omgaan met het invoegen van fotogalerijen, kolommen zijn niet mogelijk en het plaatsen van formulieren of andere invoegtoepassingen kan nu niet zonder code.
Mijn favoriet functie in WordPress Gutenberg
Een van mijn favoriete functies van Gutenberg is, dat je blokken kunt omzetten naar een gedeeld blok. Je slaat ze op en kunt ze dan hergebruiken op andere plekken. Wanneer je deze gedeelde blokken op de ene plaats wijzigt, dan verandert het blok overal waar je het hebt gebruikt.

Heb ik de nieuwe WordPress editor ook nodig als ik een pagebuilder gebruik?
Voor WordPress gebruikers die gewend zijn aan een pagebuilder , is Gutenberg misschien een stapje terug. Maar vergeet niet dat Gutenberg geen pagebuilder is, maar een vervanger voor de editor. In de eerste plaats is de nieuwe WordPress editor bedoeld als content editor. Het gaat dus niet zo zeer om het maken van templates van hele pagina’s, daar heb je nog altijd een thema voor nodig.
We just released a new update today. Beaver Builder 2.1 “Redridge” features inline editing, Gutenberg support, and a whole lot more!
— Beaver Builder (@BeaverBuilder) 25 april 2018
Read up on it here:https://t.co/jIdQ2axF93
Een aantal bekende pagebuilderontwikkelaars (zoals Elementor en Beaver Builder) heeft aangegeven Gutenberg te omarmen. Zij zorgen voor een optimale gebruikerservaring waarbij je het beste van Gutenberg en de functionaliteit van de pagebuilder kunt benutten. Er zijn ook verschillende thema- en pagebuilderontwikkelaars die de ontwikkelingen rondom Gutenberg totaal negeren. Ik denk dat het geen goede ontwikkeling is dat een verandering aan de basis van WordPress wordt genegeerd. Dit zal in de toekomst voor foutmeldingen en conflicten in je website kunnen zorgen en daar zit niemand op te wachten.
Werkt Gutenberg ook met mijn WordPress thema?
Dit was een veelgehoorde vraag tijdens de workshops en presentaties die ik de afgelopen maanden heb gegeven over Gutenberg. Deze en andere vragen over Gutenberg heb ik verzameld op een veelgestelde-vragenpagina. Maar kort gezegd: dat hangt helemaal af van het thema dat je hebt gekozen. De enige manier om daar achter te komen is, door het te testen. Doe dit niet in je live-omgeving, maar maak een lokale kopie van je website. Als je niet weet hoe je dit moet doen, vraag dan je website-ontwikkelaar om dit voor je te testen.
Live demonstratie WordPress Gutenberg in Blue City, Rotterdam
Eind maart 2018 vond WordCamp Rotterdam plaats. Dit eerste, Rotterdamse WordPress congres vond plaats in Blue City, Rotterdam. Ik verzorgde de keynote presentatie over Gutenberg. Bekijk de video om meer te weten te komen over Gutenberg. Vanaf 7.05 geef ik een live demonstratie van Gutenberg, waarbij ik een fanpage maak voor een wel heel vooraanstaande Rotterdammert… dus luister en huiver.
Gutenberg is er nog niet: qua toegankelijkheid is de nieuwe WordPress editor nog verre van optimaal
Dit is misschien wat zacht uitgedrukt, maar aan Gutenberg mankeert nogal wat qua toegankelijkheid. Ondanks dat er wel een aantal hulpmiddelen zijn ingebouwd, zoals een contrast checker en informatie over de structuur van je bericht, is Gutenberg niet toegankelijk voor mensen met een beperking. Zo is de bediening van Gutenberg met spraakherkenning een regelrechte ramp.
Is WordPress Gutenberg een vloek of een zegen?
Alle verandering is moeilijk. Zeker als je gewend bent op een bepaalde manier te werken. Het kost altijd weer tijd om echt vertrouwd te raken met een nieuwe software interface. Ik denk dat Gutenberg zeker wat gaat toevoegen aan de gebruikerservaring van WordPress in positieve zin. Maar we moeten wel voorkomen dat mensen zich rot schrikken bij de implementatie van Gutenberg, straks als WordPress 5.0 uitkomt. Dat kan door een duidelijke ‘walk-through’ te maken zodra Gutenberg is geïmplementeerd. Je neemt mensen dan bij de hand en laat ze langzaam maar zeker vertrouwd raken met de nieuwe, verbeterde versie van WordPress.