IFTTT of in goed Nederlands: Als dit dan dat. Wablief?

Ja, toegegeven, in het Nederlands klinken dit soort namen echt een stuk minder sexy. Waar heb ik het over? IFTTT, uitgesproken als IFT, voluit: if this then that. Dat klinkt nog steeds een beetje als hocus pocus, maar ik zal het uitleggen.

We gaan steeds meer programma’s en social media applicaties gebruiken. De lijst met programma’s die ons leven gemakkelijker zouden moeten maken, wordt alleen maar langer en langer. In toenemende mate bevinden deze programma’s zich niet meer als download op onze computer thuis op het bureau, maar gaat het om ‘cloud-applicaties’: software die op het internet staat en ook op die plek jouw gegevens beheert.

Laat het internet voor je werken

Soms is het een beetje vermoeiend: ben je al voor de zoveelste keer dezelfde handeling aan het verrichten (bijvoorbeeld iets exporteren van het ene programma naar het andere). Kan dat dan niet anders? Jazeker! Met IFTTT kun je zonder technische kennis standaard handelingen op het internet automatiseren.

Een voorbeeld: Denk je bij jezelf: “Goh, die foto’s op Facebook waar ik in getagged ben, die zou ik wel automatisch op willen slaan in mijn Dropbox.” Geen zorgen, IFTTT regelt dat.

Op zoek naar andere Facebook-activiteiten om te automatiseren? IFTTT geeft een overzicht van populaire ‘recepten’ voor het automatiseren van Facebook-activiteiten. Je kunt aangeven welke applicaties je allemaal gebruikt, en IFTTT geeft suggesties voor het automatiseren van bepaalde handelingen.

 

Facebook recipes IFTTT

Zapier

zapier-logoZapier makes you happier! Verzin daar maar eens een goede Nederlandse tegenhanger voor. Aijer maakt je blaijer! Ok, het blijkt wel weer dat mijn talent niet bij het verzinnen van Nederlandse varianten op deze programma’s ligt (ik was vroeger ook al niet zo goed in het bedenken van slagzinnen).

Zapier doet min of meer hetzelfde als IFTTT, maar richt zich met het automatiseren van processen meer op het bedrijfsleven. Zo kun je bijvoorbeeld bepaalde e-mails vanuit Gmail of Microsoft Exchange exporteren naar een spreadsheet in Google docs (handig voor bijvoorbeeld aanmeldformulieren voor een cursus), waarbij je ook nog het onderwerp van de mail of een bepaald filter kunt selecteren.

Zapier keuze voor apps

 

Oneindig veel mogelijkheden

Het is onmogelijk om alle mogelijkheden van alleen al deze twee programma’s te noemen. Ik zou zeggen: meld je (gratis) aan en probeer wat voor jou werkt. Jouw werkprocessen zullen niet heel erg afwijken van wat anderen doen, dus grote kans dat er al een ‘recept’ aanwezig is dat jij kunt gebruiken.

www.ifttt.com
www.zapier.com

Meer vergelijkbare software testen? Op Alternativeto.net staat een lijst met meer dan 20 alternatieven voor Zapier en IFTTT.

Welke je ook kiest: jij gaat enorm veel tijd overhouden. Wat ga je daarmee doen?

[share title=”Interessant? Delen mag!” facebook=”true” twitter=”true” google_plus=”true” linkedin=”true” email=”true”]