In de wolken: een overzicht van cloud storage diensten

cloud-storage-finder“Sorry dat staat op mijn andere computer, dus daar kan ik nu niks mee doen”. Ik hoorde het mezelf van de week zeggen tegen één van mijn klanten. Oempf. En dat terwijl ik zo’n voorstander ben van cloud storage. Ook zag ik mijn vader vanmorgen met een externe harde schijf zijn gegevens van laptoppie A naar laptoppie B overzetten omdat laptoppie A voor reparatie naar de winkel moest. Het zag er nogal onhandig uit.
Ook als je veel op locatie werkt en op meerdere computers tegelijk is het handig om je bestanden op een centrale plek te bewaren. Of een aantal centrale plekken, zo je wilt.

Voor mij is het gebruik van cloud storage of online opslag zo vanzelfsprekend. En het aantal gratis diensten blijft zich maar uitbreiden. Offline opslag lijkt in de toekomst niet meer nodig. Of toch wel? En hoe veilig is het eigenlijk?

Wat is cloud storage?

Voor wie nog nooit van cloud storage heeft gehoord: in een cloud storage kun je buiten je eigen computer bestanden bewaren en delen met anderen. Deze bestanden staan op diverse servers die door derden worden beheerd. Het handige hiervan is, dat de bestanden via een internetverbinding altijd beschikbaar zijn. Ook heeft een aantal van deze diensten een app voor smartphones, waardoor bijvoorbeeld foto’s die je met je telefoon maakt automatisch worden gesynchroniseerd met de cloud storage. Handig wanneer je op je telefoon beperkte opslagruimte hebt, of erger, wanneer deze crasht of gestolen wordt.
Ook is het delen van mappen binnen zo’n cloud storage handig. Persoon A stopt het er aan de ene kant van de wereld (of dorp, want even op de fiets stappen, tja, dat is ook weer zoveel moeite) in een mapje, persoon B haalt het er 3 straten verderop op zijn computer weer uit. Of via zijn smartphone. Appeltje-eitje.
Veel diensten hebben ook de mogelijkheid om de online opslag in je Verkenner (Windows) of Finder (Mac) als mapje weer te geven. Het is op die manier ook een fluitje van een cent om bestanden te verplaatsen of te kopiëren naar de cloud storage. Zodra je een internetverbinding hebt, worden deze bestanden gesynchroniseerd en staan ze ook online.

Wat kost het?

overzicht-opslag-google-driveZoals ik al schreef: het aantal diensten dat online opslagruimte aanbied, blijft groeien. Veel zijn er gratis. Hoeveel ruimte je daarvoor krijgt, verschilt per dienst.
Grote partijen als Google (Drive) en Microsoft (Skydrive) bieden nu ook online opslagruimte aan. Bij Google krijg je 15Gb gratis, bij Microsoft 7Gb. Wil je meer dan moet je betalen.
Eén van de eerste online opslagdiensten was Dropbox. Dit is nog steeds één van de bekendste. Dropbox werkt met een soort beloningssysteem. Open je een account, dan krijg je 2Gb gratis. Maar gaan mensen in op jouw uitnodiging om ook Dropbox te gebruiken, dan kan je gratis opslagruimte wel oplopen tot 18Gb.

Wat zijn de nadelen?

Systemen die door veel mensen worden gebruikt, zijn interessant doelwit voor bijvoorbeeld hackers. Er wordt volop gesproken over de privacy bij online opslagdiensten. De vraag is in hoeverre je kostbare foto’s en bestanden op straat kunnen komen te liggen. Als het om het trouw-abc ter ere van het 50-jarig huwelijksfeest van je tante Corrie en oom Joop gaat, dan zou ik daar niet wakker van liggen. Bewaar je in je cloud storage een bestandje met daarin al je wachtwoorden en inloggegevens van de belastingdienst, je bankrekeningen en je e-mail? Dan zou ik even goed kijken hoe het met de beveiliging van mijn bestanden in de gekozen opslagdienst zit. Een aantal online opslagdiensten geeft aan te beveiligen volgens ISO 27001 gecertificeerde gegevensbescherming. Wat dit als puntje bij paaltje komt exact waard is durf ik je niet te zeggen. In het algemeen geld: wees wijs met wat je online deelt.
Tot slot een overzicht van de diensten. Welke moet je kiezen? Er is geen beste. En heb je veel om op te slaan: neem ze gewoon allemaal. Of een aantal. Dan kun je voorlopig wel even vooruit!

 

Overzicht gratis opslagdiensten