In 2016 ging ik voor het eerst naar WordCamp Europe in Wenen en ik was meteen verkocht. Het grootste WordPress congres van Europa is een event wat je als WordPressgebruiker niet mag missen. Na Parijs en Belgrado was Berlijn het toneel voor WCEU 2019. In deze blog lees je mijn hoogtepunten tijdens WordCamp Europe 2019, onder andere dat ik last-minute werd toegevoegd als spreker!
Tijdens WordCamp 2018 in Belgrado had ik een vrij volle agenda. Ik was co-lead voor de designtafel tijdens Contributor Day en emcee op de vrijdagochtend in de developer-track. Ik volgde twee drie-uurdurende workshops over accessibility en verder waren er nog ontelbare netwerkborrels en feestjes. Heel erg leuk, maar ook wel pittig. Ik was na afloop gesloopt.
Netwerken tijdens WordCamp Europe 2019
Dit jaar besloot ik het anders te doen. Na een paar pittige maanden op privégebied ging ik voor een ‘light’ congres. Geen plannen en zelfopgelegde verplichtingen voor het bijwonen van praatjes, workshops of sociale evenementen. Maar voldoende ‘me-time’ en verder gewoon lekker zien hoe het loopt.
Weerzien met oude vrienden en kennismaken met nieuwe tijdens de ‘hallway track’.
Hoe vaker je WordCamps bezoekt, des te meer mensen je leert kennen. Waar ik in 2016 nog min of meer als anonieme bezoeker op WordCamp Europe rondliep, kostte het me hier af en toe een paar uur om van A naar B te komen, omdat ik zoveel bekenden tegenkwam. Veel van hen had ik een jaar geleden voor het laatst in Belgrado gezien, of alleen nog maar online contact mee gehad. Heel erg leuk om dan elkaar weer in het echt te ontmoeten!
Wat is de hallway track en waar vind ik die?
Tijdens WordCamp Europe staan de sprekers in twee tot drie tracks geprogrammeerd. De ‘hallway track’ is een onofficiële track waar het netwerken gebeurd. Vaak is dit de sponsor ruimte, maar ook de hallen: de ruimten tussen de tracks in. Als je vaker naar WordCamps gaat, dan wordt deze ruimte belangrijker dan het daadwerkelijk bijwonen van de presentaties in de officiële tracks.
Meer dan 90 nationaliteiten vertegenwoordigd tijdens WordCamp Europe 2019 in Berlijn.
Ook dit jaar heb ik weer nieuwe mensen aan mijn netwerk toegevoegd; uit Italië, Canada, Zuid-Afrika, Australië… ik ben vast nog wel een paar landen vergeten. Want in totaal waren er mensen uit meer dan 90 landen aanwezig tijdens WordCamp Europe 2019.

Wat heb je aan Internationale WordPresscontacten als je in Nederland woont?
Ik hoor het je denken: ‘Leuk Monique, dat je lekker hebt staan netwerken met iemand uit Australië. Maar wat heb jeaan Internationale WordPresscontacten, als je zelf gevestigd bent in Nederland en daar ook je klanten hebt?’
Goede vraag en eerlijk gezegd vond ik dat in het begin ook niet zo zinvol. Het ligt ook een beetje aan je persoonlijke doelstellingen en carriërewensen. Binnen de WordPress-wereld werken veel grotere webbureaus internationaal en met zogenaamde remote teams. Het zou dus zomaar kunnen dat er een mooie klus of baan voor je te vinden is, zonder dat je je thuiswerkkantoor in Nederland ook maar 1 seconde hoeft te verlaten.
Daarnaast vind ik het zelf heel erg interessant om te leren van mensen uit andere culturen, Westers of niet. Ik denk dat je, als ontwerper, schrijver of websitebouwer altijd baat hebt bij een breder perspectief. De visie van mensen uit andere culturen werkt verrijkend en helpt je bij het bouwen van meer inclusieve websites, die gemakkelijk voor iedereen te begrijpen en te gebruiken zijn.
Mijn hoogtepunten van WordCamp Europe 2019
Matt Mullenweg’s zomerupdate over Gutenberg, de nieuwe block editor van WordPress
Tijdens WordCamp US in december en WordCamp Europe in juni deelt Matt Mullenweg, een van de mede-oprichters van WordPress, traditiegetrouw de laatste ontwikkelingen.
Deze zomerupdate stond weer in het teken van de ontwikkelingen rondom Gutenberg of de blockeditor zoals deze vanaf nu wordt genoemd. Tijdens State of the Word, afgelopen december, werden de volgende fasen van Gutenberg aangekondigd. Op het moment bevindt Gutenberg zich in fase 2 van de 4 geplande fasen.
Verbeteringen gegroepeerde blokken
Hoewel de block editor nog lang niet dezelfde functionaliteit heeft als de page builders die je kunt installeren binnen WordPress, begint het steeds makkelijker te worden om blokken met gegroepeerde content te plaatsen. Je kunt op eenvoudige wijze interessante layouts maken door foto’s en teksten te combineren in gegroepeerde blokken.
Ontwikkeling WordPress block directory
Wie al een tijdje met de nieuwe block editor werkt, heeft misschien ook al wat extra plugins geïnstalleerd voor meer functionaliteit in Gutenberg. De pluginlijst wordt op deze manier snel onoverzichtelijk lang. Daarnaast is het niet altijd even fijn als je voor het zoeken of installeren van nieuwe bloktypes elke keer de editor moet verlaten. Ontwerpers in het design team, waar ik ook deel van uitmaak, werken op het moment aan een nieuwe gebruikersomgeving waar je op eenvoudige wijze blokken kunt toevoegen en verwijderen aan de editor.
WalkToWCEU – Waarom liep Marcel Bootsman meer dan 700km naar WordCamp Europe?
We hebben zoveel snelle manieren om te reizen tegenwoordig. Zeker binnen Europa heb je de keuze uit bus, auto, trein of vliegtuig. Of de fiets, waarom niet. Dus waarom zou je meer dan 700 km gaan lopen naar WordCamp Europe in Berlijn?
Marcel Bootsman, WordPress developer, had zo zijn redenen. Naast een aantal persoonlijke doelen zamelde Marcel geld in voor DonateWC. DonateWC is een stichting, opgericht door de Nederlandse Inez van Essen. DonateWC helpt mensen met het reizen naar WordCamps als ze daar zelf niet de financiële middelen voor hebben. Marcel maakte het eindtotaal van zijn actie tijdens zijn presentatie bekend: in totaal zamelde hij met zijn wandeltocht maar liefst 8000 euro in. Na afloop van zijn presentatie had de organisatie nog een verrassing voor Marcel. Ze lieten een speciale Wapuu* voor hem ontwerpen.
Blockchain en WordPress: een interessante nieuwe ontwikkeling voor journalisten en wetenschappelijke publicaties.
Als laatste spreker op een congres kan het lastig zijn. Iedereen is al een beetje gaar en dan ook nog zo’n moeilijk onderwerp als blockchain presenteren? Geen probleem voor Sebastiaan van der Lans. Hij ‘rickrollt’ WordCamp Europe en presenteert ondertussen een superinteressant verhaal over hoe je blockchain kunt toepassen in WordPress.
Denk onder andere aan het herleiden van fake nieuws, of ervoor zorgen dat wetenschappelijke publicaties rechtstreeks aan de auteur worden betaald. Ook voor journalisten ligt hier een enorme kans. Samen met zijn team bij Van Ons, het Amsterdamse WordPressbureau, ontwikkelde hij de gratis plugin WordProof.io, die je nu al kunt installeren.
Je hoeft niet te weten hoe blockchain precies werkt om het te kunnen gebruiken. Na het installeren van de plugin wordt er een soort watermerk aan je artikel toegevoegd, waarbij jij altijd te herleiden bent als auteur bent van het artikel. Wanneer je wijzigingen aanbrengt in je artikel blijft het ook transparant. De verschillende versies blijven door middel van de zogenaamde ‘timestamps’ zichtbaar.
Ik ben heel benieuwd hoe deze plugin zich ontwikkelt en ga deze nieuwe techniek met belangstelling volgen.
Verrassing: ineens was ik zelf ook spreker!
Dat WordCamp light ging een klein beetje mis: op vrijdagmiddag stond ik zelf ineens op het podium met mijn praatje ‘100 Days Of What? Why you should learn how to code, even though you don’t fancy a coding career’. In deze presentatie deelde ik mijn ervaringen met ‘100 Days Of Code’, een online programma waarbij je elke dag een uur programmeert. Omdat ik zo last minute aan het programma was toegevoegd, had ik niet heel veel mensen in de zaal, ik schat zo’n 100-150. Maar het feit dat er twee tot drie personen op me af zijn gekomen met de mededeling dat ze zich heel erg geïnspireerd voelden door mijn presentatie, is voor mij meer dan voldoende!
Hoe wordt je ‘ineens’ spreker op een WordPress congres met bijna 3000 deelnemers?
Op woensdag, dus slechts twee dagen voordat WordCamp Europe begon, kreeg ik een bericht van José, de persoon die de sprekers voor het congres regelde. Ik stond als backup-spreker genoteerd en helaas was er een spreker afgevallen. Voor mij een kans, want daardoor kwam er een plek vrij in het programma. Ik was blij, maar tegelijkertijd ook een beetje verdrietig. Want de reden dat Mary Job, die eigenlijk op het podium zou staan, niet kon komen was dat haar visum was geweigerd. Helaas was zij niet de enige. Meerdere mensen die een rol zouden spelen op WordCamp Europe konden op het laatste moment niet komen omdat hun visum was geweigerd.
Ik besef weer eens hoe bevoordeeld ik ben dat ik kan gaan en staan waar ik wil (eventuele geld issues daargelaten). Zeker op een beladen plek als Berlijn, waar nog maar 30 jaar geleden de muur viel.
Ik was niet de enige die erdoor geraakt was. Tijdens de afsluiting van dit WordCamp werd het nogmaals genoemd dat het niet voor iedereen vanzelfsprekend is om deel te kunnen nemen aan WordPresscongressen. Omdat dit wel een van de doelstellingen is van de WordPress foundation (vandaar de lage ticketprijs van 50 euro), wordt er voor volgend jaar extra aandacht besteed aan het visumtraject.
Bekijk de sessies terug op Youtube of WordPress.tv
Kon je er niet bij zijn, of is zo’n groot congres niks voor jou? Alle sessies van dit WordCamp zijn de komende terug te kijken via WordPress.tv. Wil je nu al de sessies bekijken? De livestream staat nog integraal op Youtube.
Matthieu Sarrasin maakte een handig overzicht met links naar alle starttijden van de sessies in de livestream.
WordCamp Europe 2019 in cijfers
- Aantal verkochte tickets: 3.260
- Aantal aanwezige deelnemers: 2.734
- Aantal aanwezige deelnemers voor de eerste keer: 1.722
- Aantal landen vertegenwoordigd: 97
WordCamp Europe 2020: 4-6 juni in Porto
Aan het eind wordt traditiegetrouw de volgende locatie voor WordCamp Europe aangekondigd. Dan is het in Porto, van 4 tot 6 juni 2020. Ik kijk er nu al naar uit en ik hoop dat mijn ervaringen tijdens WordCamp Europe 2019 je hebben overtuigd dat je volgend jaar zeker niet mag missen!
Super leuk om zo een indruk te krijgen van jouw ervaringen. Ook heel leerzaam omdat ik nu lees over WordProof.io. Echt heel interessant. Dank je wel .
Leuk te lezen hoe je zo verzeild raakt in de WordPress wereld. De 2020 Wordcamp is dus in Porto, Portugal!