Zet je schrap, want de nieuwe WordPress editor Gutenberg komt eraan!

Misschien heb je het al meegekregen, misschien ook niet. Daarom hier een korte update over laatste ontwikkelingen in WordPress. Er is namelijk een grote verandering op komst: de nieuwe WordPress editor Gutenberg komt er aan.

Maar is die niet al 600 jaar dood?

Als we het over de uitvinder van de boekdrukkunst hebben, ja, dan wel. Maar Matt Mullenweg, een van de mannen die in 2003 WordPress bedacht, liet zich door hem inspireren voor de nieuwste WordPressontwikkeling, Gutenberg.

Wat gaat er precies veranderen met de komst van Gutenberg?

Nou, kort gezegd: alles. Want Gutenberg is meer dan alleen een nieuwe tekst editor. Je gaat het merken vanaf de volgende grote update van WordPress, die al in april 2018 wordt verwacht. Het wordt daarom tijd dat je je gaat voorbereiden.

WordPress verandert in 3 fasen

WordPress gaat als geheel veranderen, maar je merkt het als eerste aan de teksteditor. In plaats van teksten te typen in een groot vlak, ga je in Gutenberg werken met blokken. Voor elke paragraaf, kop, foto, video of quote creëer je een nieuw blok. Uiteindelijk wordt deze methode van werken doorgevoerd voor de widgets, menu’s en alle andere denkbare onderdelen waarmee je je WordPress website bouwt en onderhoudt.

Misschien zit je niet te wachten op deze verandering. Een oplossing kan zijn, dat je daarom geen update doet. Er zijn verschillende redenen waarom het wel verstandig is je website met regelmaat te updaten. Ik schreef er een tijd geleden een blog over, dat ik recent heb bijgewerkt.

Kom niet voor verrassingen te staan, bereid je voor op Gutenberg

Je wil straks, als je website wordt bijgewerkt naar versie 5, niet voor verrassingen komen te staan, en onvoorbereid de nieuwe editor voor je neus krijgen als je een nieuw artikel of een nieuwe pagina voor je website wil schrijven. Het is daarom verstandig om alvast vertrouwd te raken met de nieuwe WordPress editor Gutenberg. Dat kan op verschillende manieren, maar het makkelijkst is om de Gutenberg plugin te installeren. Doe dit vooral niet in je live-omgeving, maar installeer een lokale testomgeving.

Leer de nieuwe WordPress editor Gutenberg in de praktijk

Wil je graag eerst wat uitleg, of begeleiding bij het leren werken met Gutenberg? BOE!media geeft in januari en februari 2018 een aantal workshops over Gutenberg, waarin je op praktische wijze leert wat je kunt verwachten. Tijdens deze workshops van ca. 2,5 uur, krijg je uitleg, maar ga je ook zelf aan de slag met een aantal oefeningen in Gutenberg. We helpen je ook bij het installeren van een lokale testomgeving.

Meld je nu aan voor de Gutenberg workshop. Deelnemers krijgen tot een maand na de officiële lancering van WordPress 5 gratis toegang tot het online cursusarchief.

Twijfel je nog? We hebben een aantal vragen over Gutenberg voor je verzameld.

2 thoughts on “Zet je schrap, want de nieuwe WordPress editor Gutenberg komt eraan!”

  1. Hoi Monique,
    Intussen (na de Meetup van vorige week) heb ik een paar keer wat geëxperimenteerd met Gutenberg. Veel mogelijkheden ervaar ik als positief, maar het feit dat elk blok slechts bedoeld is voor 1 bepaald doel maakt het nieuwe systeem juist weer heel beperkt. Dat je bijvoorbeeld geen afbeelding of een shortcode binnen een alinea kunt plaatsen (voor zover ik op dit moment weet – misschien zie ik iets over het hoofd) vind ik een groot manco. Ik hoop dat de bedenkers van Gutenberg dit kritiekpunt zullen meenemen in de verdere ontwikkeling.

    Groet,

    Joost

    • Ik denk dat je jezelf de vraag moet stellen waarom je dat zou willen. Een paragraaf is in principe een afgesloten gedeelte. Daarna kun je een afbeelding of shortcode blok plaatsen, en dan weer een alinea. Dan heb je in mijn optiek het gewenste effect.

Comments are closed.