Waarom goed onderhoud aan WordPress websites de sleutel tot succes is

Net als met alle andere software, is voor een goede werking onderhoud aan WordPress websites noodzaak. Het niet onderhouden van je website is zoiets als niet de olie verversen voor je auto. Of voor de niet-autorijders: het af en toe invetten van je fietsketting of het poetsen van je schoenen. Je auto, fiets of schoenen zouden niet al te lang meegaan als je hier nooit naar zou kijken, toch? Hetzelfde geldt voor je website. Je website dient altijd online te zijn. Dit is nodig voor het informeren van (potentiële) klanten en om je organisatie van haar beste kant te presenteren.

Onderhoud aan WordPress websites is net zo belangrijk als onderhoud aan auto's

Een website is niet langer iets eenmaligs waar je nooit meer naar om hoeft te kijken

Indien je niet minimaal maandelijks onderhoud aan WordPress websites uitvoert, dan verspil je onnodig geld. Bezoekers zijn snel weer vertrokken van een website waar van alles mis is. Veel website-eigenaren kijken niet of nauwelijks meer om naar hun website om te zien of alles nog naar behoren werkt. Problemen met je website of in het ergste geval, een website die langere tijd offline is, kan je potentiële klanten kosten.

Belangrijke voordelen van onderhoud aanWordPress websites

Veel mensen realiseren de voordelen van regelmatig onderhoud aan WordPress websites niet. Prestaties, laadtijd en on- en offline tijd van de website. Deze zaken zijn afhankelijk van WordPress software en het functioneren van geïnstalleerde plugins (en de meest recente versie daarvan). Daarnaast zijn de groei van de website, de actualiteit van de inhoud, het monitoren van statistieken en ontwerpaanpassingen ook allemaal afhankelijk van beschikbaarheid van iemand die alle updates op een soepele en foutloze manier uitvoert.

Onderhoudsworkflow

Bij BOE!media hebben we een duidelijk onderhoudsproces, te beginnen met een back-up. Na het updaten controleren we de website of er problemen zijn ontstaan door het bijwerken. Onze software houdt automatisch bij welke plugins we updaten. Mocht er toch een probleem ontstaan, dan kunnen we terugzoeken welke plugin is aangepast en deze terugzetten naar een eerdere versie. Het maandelijkse onderhoudsrapport dat we versturen bevat ook prestatie- en beveiligingsscans. Indien we een probleem met een bepaalde plugin tegenkomen, dan maken we daar een support ticket van. In de meeste gevallen wordt het probleem opgelost voordat je er ook maar iets van merkt.

Het gevaar van doe-het-zelf updates

Het is tegenwoordig heel makkelijk om zelf WordPress te installeren. Maar zelf je website onderhouden kan je meer kosten dan je in eerste instantie denkt. Als je vanuit de WordPress admin updates uitvoert, mis je een registratie van wat er is gedaan. Als een update van een plugin een paar weken later voor problemen zorgt, dan wordt het heel moeilijk om te achterhalen wat er is gewijzigd. Laat staan hoe je dit terug kunt draaien zonder een hele oude back up terug te zetten (met als mogelijk gevolg het verlies van content wijzigingen, orders, ingevoerde contactgegevens, en noem maar op).

Repareren kost meer dan onderhouden

Onervarenheid en verwaarlozing kan het uiterlijk en de functionaliteit van je WordPress website aanzienlijk beschadigen. Op het moment dat zoiets gebeurt, moet je een keuze maken. Eén: je probeert het zelf te repareren, met het risico dat je de problemen verergert. Of twee, je kunt op dat moment een ervaren professional inhuren (tegen een vaak behoorlijk hoog tarief) om je website voor je te repareren. En net als met je auto (of als je wit, fiets of schoenen), is preventief onderhoud vaak stukken goedkoper dan reparatie. Regelmatig olie verversen zorgt ervoor dat je auto veilig en goed rijdt. Regelmatig onderhoud doet hetzelfde voor je WordPress website.

Een WordPress professional inschakelen

Hou je daarom bezig met waar jij goed in bent, en laat ons doen waar wij goed in zijn. Zou je een rechtszaak aanspannen zonder een advocaat in te schakelen? En waarom maak je dan wel die keuze voor je website, terwijl je geen WordPress professional bent? Het inschakelen van een ervaren web professional voor het onderhouden van je WordPress website voorkomt uiteindelijk potentieel verloren verkopen en bezoekers.


Bekijk de onderhoudsabonnementen van BOE!media

Fotocredits: Dietmar Becker via Unsplash