Waarom WordPress, plugins en thema’s updaten?

WordPress is één van de populairste content management systemen van dit moment. En dat is logisch, want het is gratis (omdat het open source software is). Bovendien zit er een actieve groep ontwikkelaars achter die continu voor updates zorgt. In dit artikel lees je waarom regelmatig WordPress updaten belangrijk is.

Er zijn verschillende redenen waarom je met regelmaat de software van je WordPress website dient bij te werken:

  • Verbeteren van de beveiliging van je website
  • Oplossen van fouten (bugs)
  • Toevoegen en verbeteren functionaliteit

Verbeteren beveiliging

Verbeteren van de beveiliging is verreweg de belangrijkste reden waarom je je WordPress-website moet updaten. Door het installeren van updates van de WordPress basisbestanden, plugins en thema’s wordt de beveiliging van je website vaak aanzienlijk verbeterd. Ontwikkelaars passen kwetsbare onderdelen aan zodat deze sterker beveiligd zijn tegen aanvallen van buiten af. Dus wil je het risico dat je website wordt gehackt verminderen: niet twijfelen, maar updaten!

Als je experts hoort praten over de veiligheid van WordPress, dan is een van de eerste dingen die ze noemen is het periodiek installeren van updates. Hackers en andere kwaadwillenden bekijken release notes van populaire software. Zo gauw ze een zwakke plek in de software hebben gevonden, gaan ze hiermee aan de slag. Het is dus belangrijk om, zodra er een update beschikbaar is, deze te installeren om de tijd dat je website kwetsbaar is te verminderen.

Volgens de website WPBeginner, is 83% van de gehackte WordPress websites niet bijgewerkt naar de laatste versie.  Overigens bevatten niet alle WordPress updates beveiligingsupdates, dus het is niet altijd nodig om per direct een update uit te voeren. Meestal geeft WordPress aan of er een beveilingsverbetering in de update zit, zoals bijvoorbeeld bij versie 4.9.1:

“WordPress 4.9.1 is now available. This is a security and maintenance release for all versions since WordPress 3.7. We strongly encourage you to update your sites immediately.

WordPress updaten

Oplossen van fouten (bugs)

Bij het ontwikkelen van software ontkom je er niet aan dat er foutjes in de programmatuur sluipen. De actieve community rondom WordPress is hier scherp op en meldt deze fouten aan de ontwikkelaars. Bij updates worden veel fouten opgelost die in vorige versies van WordPress zijn geconstateerd.

Toevoegen en verbeteren functionaliteit

Zoals bij veel software, wordt bepaalde functionaliteit in de loop der jaren aanzienlijk verbeterd. Zo is het beheer van media in de laatste versies van WordPress een stuk beter en makkelijker geworden.

Welke WordPress-versie heb ik?

In het dashboard van WP-admin kun je zien wat voor versie je hebt.

Hoe update je WordPress?

WordPress maakt het vrij gemakkelijk om je WordPress-website te updaten. Als je inlogt op het admin-gedeelte van je website, dan zie je met regelmaat meldingen verschijnen dat er een nieuwe versie beschikbaar is. Kom je niet zo vaak op het admin-gedeelte van je website, dan kun je ook een e-mailnotificatie instellen.

In het kort, volgen nu de stappen die je moet nemen voordat je de software van je website update:

  1. Lees de release notes van de update
  2. Test, indien mogelijk, de update op een lokale website. Op die manier kun je vooraf controleren of de update bepaalde onderdelen van je website kapot maakt, voordat je hem live installeert.
  3. Maak een backup van je website, zowel van de bestanden als de database.
  4. Installeer de updates van WordPress. Check je lijst met plugins. Kijk welke je niet meer gebruikt en gooi deze weg. Controleer ook de updates van de plugins en installeer deze.
  5. Bekijk en test je site. Zoom in op de zaken die in de release notes van WordPress en de plugins genoemd zijn en check of ze nog naar behoren werken.

Wil je WordPress helemaal opnieuw installeren? Dan kun je dit het beste doen met het nieuwste WordPress download bestand.

WordPress website laten updaten door een professional

Zoals je ziet, zijn er nogal wat zaken waar je aan moet denken bij het updaten van je WordPress website. Heb je onvoldoende kennis en wil je het risico niet lopen dat je je website onherstelbaar beschadigt? Laat je WordPress-website dan updaten door een professional.

BOE!media biedt verschillende onderhoudsabonnementen aan voor het updaten van je website. Bekijk de prijzen en inhoud van de onderhoudsabonnementen van BOE!media.