Waarom zou je gratis werken voor WordPress?

Medio juni was ik in Belgrado voor de grootste Europese WordPress conferentie: WordCamp Europe. Nadat ik vorig jaar was geselecteerd voor als spreker bij WordCamp Europe in Parijs en nog een paar andere congressen, besloot ik het dit jaar wat rustiger aan te doen: ik zou alleen als bezoeker naar WordCamp Europe gaan en verder een beetje genieten van de stad. Maar toen Tammie Lister, waarmee ik in het WordPress design team zit, me een paar maanden geleden vroeg of ik de design tafel tijdens Contributor Day wilde leiden, besloot ik toch ook deze keer weer een actieve rol te spelen tijdens WordCamp Europe. Dit doe ik op vrijwillige basis, maar ik krijg nog regelmatig de vraag: waarom zou je gratis werken voor WordPress?

Wat is WordPress Contributor Day?

Allereerst misschien wat uitleg over wat contributor day nou precies is. Contributor days zijn dagen die meestal gekoppeld zijn aan WordPresscongressen. Op deze dag wordt de community verdeeld over de verschillende kennisgebieden van WordPress. Omdat WordPress open source software is, draait de ontwikkeling voor een belangrijk deel op de gebruikers. Toen ik een aantal jaar geleden voor het eerst naar WordCamps begon te gaan, sloeg ik contributor day altijd over. Ik had niet het idee dat ik iets bij kon dragen, omdat ik geen programmeur ben. Tijd om die mythe te ontkrachten.

Ook als je niet technisch bent, kun je een bijdrage leveren aan WordPress.

Bijdragen aan WordPress gaat niet alleen over code schrijven. Hoewel het de basis is, zou ik voorzichtig durven beweren dat code in verhouding steeds minder belangrijk wordt. Wat heb je immers aan goede code, als niemand weet dat je bestaat? Of wanneer je veiligheid niet wordt gewaarborgd? En als de software voor de meeste mensen niet intiuitief en gebruiksvriendelijk is? Als deze niet toegankelijk is voor mensen met een beperking, zoals dyslectie, kleurenblindheid, blind, slechtziend of laaggeletterd zijn? Als er geen documentatie over je software is? En het programma niet in jouw taal beschikbaar is? Wereldwijd werken honderden, duizenden mensen belangeloos aan al deze aspecten tijdens contributor day (en daarbuiten).

Gratis werken voor WordPress, waarom zou je dat doen?

Maar waarom zou je gratis werken voor WordPress? We hebben het allemaal al druk genoeg, dus waar haal je de tijd vandaan?

Vorig jaar tijdens contributor day op WordCamp US werd ons de volgende vragen gesteld:

  • Voor hoeveel procent ben je afhankelijk van WordPress als het je inkomen betreft?
    Mijn antwoord: ca. 70%
  • Hoeveel van je tijd besteed je aan het bijdragen aan WordPress?
    Mijn antwoord: ca. 10% (spreken en vrijwilligen op WordCamps niet meegerekend)

Gratis werken voor WordPress: hoeveel tijd draag jij bij?

Dit zette me aan het denken en wel om het volgende, wat ook tijdens die bewuste contributor day werd gezegd: hoe voelt het als anderen voor jou beslissen welke kant het opgaat met de software waar je zo afhankelijk van bent qua inkomen?

Een belangrijke reden voor mij is daarom actief invloed uit kunnen oefenen op de beslissingen en inhoud van WordPress. Hoe klein die invloed ook mag zijn. Maar dat is niet de enige reden. Sinds ik ben gaan bijdragen aan WordPress, heb ik ontzettend veel geleerd. Enerzijds door te kijken hoe meer ervaren mensen dingen doen. Binnen de WordPress community zit veel kennis en veel mensen zijn bereid die kennis te delen. Daarnaast kom ik in aanraking met allerlei nieuwe programma’s, zoals bijvoorbeeld Invision. Als zelfstandige zou ik dit programma niet zo snel aanschaffen, maar als lid van het design team van WordPress heb ik de beschikking over deze software, waardoor ik leer hoe ik met dit programma kan werken en samenwerken.

Bijdragen aan WordPress kan op veel verschillende manieren

Gratis werken voor WordPress doe je niet alleen door tijdens contributor day aan de software te werken. Dit kan ook door het organiseren van Meetups of WordCamps, of door je aan te melden als spreker, vrijwilliger of organisator. Je kunt ook online bijdragen aan WordPress, bijvoorbeeld door teksten te vertalen van het Engels naar het Nederlands. Zo ben ik zelf wekelijks te vinden in het internationale online WordPress design team (en wat we daar doen, lees je op onze blog).

Uitbreiden van zakelijk netwerk door WordPress

Tot slot is het uitbreiden van mijn netwerk een hele waardevolle reden om gratis voor WordPress te werken. Ik heb in afgelopen jaren zoveel fijne mensen leren kennen, waarvan ik een aantal inmiddels als vrienden beschouw. Het is fijn om ze te ontmoeten en het is ook fijn om te weten bij wie ik terecht kan voor bepaalde kennis, vooral in geval van grotere projecten. Hier profiteren mijn klanten uiteindelijk ook weer van.

De belangrijkste reden om aan WordPress bij te dragen

Zoals Remkus de Vries op Contributor Day tijdens WordCamp Europe in Belgrado zei: Je komt voor de software, maar je vertrekt met familie. En misschien is dat wel de allerbelangrijkste reden om een bijdrage te leveren aan WordPress.