In juni vond WordCamp Europe 2018 in Belgrado plaats. Sinds ik in 2016 voor het eerst naar WordCamp Europe in Wenen ging, ben ik ‘hooked’! Elk jaar een nieuwe, Europese stad ontdekken en ook nog eens veel leren over WordPress. Daarnaast is het een perfecte gelegenheid om vakgenoten en vrienden te ontmoeten. Wat wil een mens nog meer?
In dit artikel een korte samenvatting van mijn ervaringen tijdens WordCamp Europe 2018.
WordCamp Europe bestaat doorgaans uit de volgende dagen:
- Dag (? tot) 0 – aankomst
- Dag 1 – Contributor Day
- Dag 2 – De eerste conferentiedag
- Dag 3 – De tweede conferentiedag + afterparty
Dag 0 – aankomst
In de weken voorafgaand aan WordCamp Europe stroomt de stad, dit jaar Belgrado, al vol met WordPress enthousiastelingen vanuit de hele wereld. Mensen werken samen, of gaan samen uit eten. De lol begon in ons geval al in het vliegtuig: zo’n beetje de helft van de vlucht bestond uit bezoekers van WordCamp Europe 2018!
Mile high #WordPress Meetup just started! ✈️ 🇷🇸🇳🇱#WCEU18 #WCEU #OhOhBelgrado pic.twitter.com/CselXBmtPu
— Savvii (@savvii) June 13, 2018
Warm up events
Dit jaar hadden we ons als vegetariërs vooraf verdiept in de mogelijkheden voor vegetarisch eten in Belgrado. Een kleine uitdaging, want vlees is zo’n beetje het hoofdbestanddeel van elke maaltijd in Belgrado. Omdat WordCamps voor een groot deel een sociaal gebeuren zijn, had ik op Twitter geroepen dat we woensdag vegetarisch gingen eten. Wie zin had, kon aanschuiven. Dit resulteerde in een internationaal gezelschap bestaande uit Amerikanen, Nederlanders, Engelsen en Indiërs. Een geslaagde opwarming van het event!
#wceu great veggie food with @BOEmedia @JosephHHoward @malcaresecurity @raisonco @davidneedham @McDwayne @AlexDenning @haicunl @RianRietveld @PINKbyPuck pic.twitter.com/06AClwBntb
— Akshat Choudhary (@akshatc) June 13, 2018
Dag 1 – Contributor Day
Op Contributor Day komen mensen uit de WordPress community samen om aan WordPress te werken. Het was voor mij de tweede keer dat ik aan zo’n omvangrijke Contributor Day meedeed. Dit keer had ik ook een bijzondere rol: ik was, samen met Joshua Wold, co-lead van de design tafel. Een verslag van onze eerste ervaring in die rol kun je lezen op de design blog van WordPress. Het klinkt voor buitenstaanders misschien gek, gratis werken aan WordPress. Mijn motivatie heb ik opgeschreven in een aparte blog “Waarom zou je gratis werken voor WordPress?“.
Look at all these lovely people contributing to #WordPress at #WCEU Contributor Day ❤❤❤
Thank you, you rock! pic.twitter.com/LtRlyolYPL
— Milana Cap (@DjevaLoperka) June 14, 2018
De eerste conferentiedag van WordCamp Europe 2018
WordPress conferenties draaien op vrijwilligers. Ik was ook vrijwilliger in de rol van emcee. Op vrijdagochtend stond ik ingepland in de Andromeda track van het SAVA Centar. Mijn taak was het aankondigen van sprekers, tussentijdse aankondigingen doen en het leiden van vraag- en antwoordsessies na afloop van de presentaties. In de Andromeda track stonden technische sprekers geprogrammeerd, die het vooral over WordPress development hadden. Achtereenvolgens mocht ik Adam Silverstein, Sean Blakely en Maura Teal aankondigen. De presentaties waren voor mij soms iets te technisch, dus ik weet niet of ik echt intelligent overkwam naast deze experts, maar hey, je kunt niet alles weten, toch?
Matt Mullenweg – de lancering van Gutenberg
Na de lunch was het tijd voor de presentatie van Matt Mullenweg. Hij is tevens eigenaar van Automattic en project lead voor Gutenberg. Heb je nog niet gehoord van Gutenberg? Dan wordt het tijd dat je je erin verdiept, want het gaat nogal veranderen als je een bericht wilt plaatsen in WordPress.
De grote vraag van deze presentatie was: komt er een definitieve lanceringsdatum voor WordPress 5.0 met Gutenberg als vast onderdeel? Het antwoord was: ja en nee. Er worden nu geen nieuwe functies meer toegevoegd. Ondertussen wordt er hard gewerkt aan alle foutjes die nog in de software zitten. Vervolgens wordt Gutenberg geïntegreerd in de commerciële variant van WordPress, WordPress.com. En dan vanaf augustus kun je de nieuwe editor op je eigen website gaan verwachten.
Nieuw op WordCamp Europe 2018: workshops
Misschien waren ze er al eerder, maar ik had ze gemist: workshops. Ik had voor deze vrijdagmiddag twee workshops op het programma staan: een workshop over toegankelijkheid en over schetsen.
Testing web accessibility for designers, developers and content managers
De eerste workshop die ik volgde was een accessibility oftewel toegankelijkheidsworkshop. Deze drie-urige workshop werd gegeven door Rian Rietveld, Sami Kejjonen, Andrea Fercia en Adrian Roselli. Door Rian (mijn mede-organisator van de Leidse WordPress Meetup) ben ik een stuk bewuster geworden van de noodzaak van het toegankelijk maken van je websites. Het is een kleine moeite om hier rekening mee te houden. In feite is het een wettelijke verplichting en nee, je doet het niet alleen voor ‘die ene blinde bezoeker’. Ongeveer 20% van de internetgebruikers heeft een beperking en is bijvoorbeeld kleurenblind, dyslectisch, slechtziend, slechthorend of doof. Of heeft een fysieke beperking zoals niet kunnen werken met een muis door verlamming of spasme.
Probeer het echter breder te bekijken, want websites die een goede toegankelijkheid hebben, daar profiteren alle internetgebruikers van. Daarnaast wil bijna iedereen graag gevonden worden door zoekmachines als Google en raad eens: Google is feitelijk gezien doof én blind. Accessibilty is daarom goed voor iedereen en zou je standaard toe moeten passen in je werk.
Wil je meer weten over de beschikbare tools en waar je zoal aan moet denken? Bezoek dan de website op die gemaakt is voor deze Workshop over Accesssibility en gratis beschikbaar wordt gesteld. De site staat boordevol waardevolle tips over toegankelijkheid en is interessant voor designers, developers en content managers. Daarnaast is er een handige set kaarten met ontwerptips voor verschillende beperkingen gemaakt door Level Level. Je kunt ze bestellen via de webshop voor een klein bedrag, of gratis ophalen op hun kantoor in Rotterdam. Ze zijn ook gratis te downloaden vanaf de Github pagina van UK Home office.
You need to sketch, yes you!
De tweede workshop die ik deze middag volgde was die van Joshua Wold over schetsen. Met een aantal eenvoudige oefeningen leerde Joshua ons hoe we, door middel van een schets, beter duidelijk kunnen maken aan klanten en developers wat de bedoeling is. Het helpt bij duidelijke communicatie en voorkomt misverstanden in een vroeg stadium. Geen nieuwe dingen voor mij, maar wel weer een goede reminder dat het belangrijk is om dit in het ontwikkelproces van een website te blijven gebruiken!
After I got a sneak preview of the sketch workshop from @JoshuaWold at the Contributor Day I’m really looking forward to the next 90 minutes #WCEU pic.twitter.com/RXagbICCZE
— Volker Heinrich (@VolkerHeinrich) June 15, 2018
Na het officiële programma was het tijd voor een aantal feestjes, of zo je wilt, netwerkbijeenkomsten ;). Met dank aan Siteground en SAVVii voor het organiseren en de uitnodiging voor twee leuke afterparties op dag 1!
Did you already register for WordPint 2018? 🍻🥂🏓🕺
Don't wait too long, there is a limited amount of tickets! #WordPint2018 #WordPint #WCEUhttps://t.co/Ta85CxU62A
— Savvii Managed Hosting (@SavviiHQ) May 25, 2018
Zaterdag – de tweede conferentiedag
Vandaag voor mij een vrije dag, dus ik kan doen wat ik wil, joehoe! ‘s Morgens begonnen met een rondje langs de sponsors. Sponsoren zijn belangrijk voor WordPress congressen omdat zij er voor zorgen dat de prijs laag kan blijven: voor een paar tientjes krijg je veel kennis, gratis eten een waanzinnige afterparty met hele leuke mensen. Dus bij deze: sponsors, nogmaals bedankt voor jullie bijdrage.
Workshop Prototyping accessibility
Omdat het de dag ervoor goed was bevallen besloot ik in de middag nog een workshop over accessibility te volgen. Dit keer door Adrian Rosselli, een accessibility specialist uit Amerika. In 3 uur leerden we meer over prototyping for accessibility. Ik heb al eerder persona’s gemaakt vanuit marketinperspectief, maar het was heel interessant en leerzaam om vanuit accessibility persona’s te creëren.
Afsluiting en aankonding WordCamp Europe 2019
Aan het eind van WordCamp Europe 2018 werden wat statistieken gedeeld. Met ruim 2000 deelnemers uit maar liefst 17 verschillende landen was het een geslaagde conferentie te noemen.
At closing remarks for #WCEU and we can't believe these stats. What an amazing WordCamp.
– 2368 tickets sold
– 2085 attendees
– 808 livestream tickets
– 65 speakers
– 37 sponsors, 44 microsponsors
– 17 countries pic.twitter.com/YZQPZoHgvc— SiteGround (@SiteGround) June 16, 2018
Tot slot was het met spanning wachten op de aankondiging van de volgende stad waar WordCamp Europe 2019 wordt gehouden. De geruchten gingen al dat het Berlijn zou worden en dat bleek ook zo te zijn. Ik kan daar nu al enorm naar uitkijken!
De afterparty
En aan al het goede komt een eind… maar niet voordat we de afterparty hebben gehad. En tijdens WordCamp Europe in Belgrado wisten ze hoe ze een afterparty moesten organiseren! Het thema dit keer was retro futuristic, waar sommigen echt fantastische outfits voor hadden bedacht.
https://twitter.com/kouteki_/status/1008248461974794243
In Belgrado hadden ze goed uitgepakt met voldoende eten, gratis non-alcoholische drankjes en een live band die de sterren van de hemel speelde.
Omdat beelden meer zeggen dan 1000 woorden (of, in dit geval, 1415 woorden) volgt hierna de aftermovie van WordCamp Europe 2018. Je kunt ook alle presentaties terugkijken op WordPress.tv.
The day after
Op zondag werd ik met een fijn en tevreden gevoel wakker; het was een hele leuke editie van WordCamp Europe geweest, waar weinig op aan te merken was. Ik heb mooie gesprekken gevoerd met oude bekenden, maar heb ook een aantal leuke, nieuwe mensen leren kennen die ik vast weer terug ga zien op toekomstige WordPress conferenties. Ik heb veel geleerd en ben geïnspireerd om verder in bepaalde onderwerpen te duiken. De kers op de appelmoes kwam uiteindelijk zondagochtend, toen ik door John Maeda werd uitgenodigd om samen eens te praten over de toekomst van design en WordPress. Dat was een inspirerend gesprek wat zeker nog een vervolg krijgt, al weet ik niet in welke vorm. We gaan het zien!
Thanks to #WordPress Project design rep Monique Dubbelman @BOEmedia and team, the experience and usability aspects of the independent Web are 📈 https://t.co/L6aan49XpV #WCEU pic.twitter.com/2JAWDmweWK
— John Maeda (@johnmaeda) June 17, 2018