WordCamp Nijmegen – alles draait om de snelheid van je website

(read this post in English)

Alweer een WordPress congres? Mensen die mij een beetje volgen, weten dat ik sinds een aantal jaar met regelmaat WordPress congressen (ofwel WordCamps) bezoek. Een aantal weken geleden was ik in nog in Brighton en van 30 augustus t/m 1 september werd voor de tweede keer WordCamp Nijmegen georganiseerd. De rode draad voor mij was dit keer het belang van de snelheid van je website.

Contributor Day

Tijdens Contributor Day werken we gezamenlijk aan het verbeteren van WordPress. Niet alleen aan de software zelf, maar ook aan alle communicatie, vertalingen en documentatie rondom WordPress. Sinds januari 2018 ben ik actief betrokken bij het WordPress Design Team. Daarom was het voor mij logisch om me aan te bieden als begeleider van de designtafel.

Met een team van 5 mensen spraken we over design voor WordPress. Het misverstand leeft soms dat we het dan over thema’s voor WordPress gaan hebben. Maar in dit geval praten we echt over de software zelf: staat een button op de goede plaats? Is het kleurcontrast duidelijk? Snapt de gebruiker wat er wordt bedoeld? Als design team geven we veel feedback op ideeën van WordPress developers vanuit een designperspectief. In het team waren twee studenten/stagiaires van de opleiding ICT en media design uit Eindhoven. Zij gaven aan veel te hebben geleerd op deze dag en vroegen zich af waarom ze op school niks over WordCamps hadden gehoord, want WordPress speelt een belangrijke rol tijdens de opleiding. Daarom hierbij een dringende oproep aan hbo-docenten: blijf in verbinding met de praktijk en voorkom dat je studenten geen aansluiting vinden na hun afstuderen. Ik stel me beschikbaar voor gastcolleges over WordPress 😉

Vrijwilliger als emcee

Net als vorig jaar was WordCamp Nijmegen op de Radboud Universiteit. Een universiteit is een hele geschikte plek voor een WordCamp. Er is veel ruimte voor kleinere sessies en de collegezalen zijn voorzien van goede presentatiemogelijkheden. Ik was weer vrijwilliger en op de eerste congresmiddag kondigde ik de sprekers aan in track 1. Achtereenvolgens leerden we van Olaf Lederer, Shad Raouf, Evert Semeijn en Adjmal Sarwary meer over conversieoptimalisatie, een vriendelijke manier van verkopen, neurpsychologie en online analytics.

’s Avonds verdeelde de congresgangers zich over verschillende restaurants in Nijmegen en ontstonden gesprekken met oude en nieuwe bekenden over de meest uiteenlopende onderwerpen. Maar uiteraard ook over WordPress en WordCamps zelf.

Alles draait om de snelheid van je website

De tweede congresdag stond voor mij in het thema van snelheid. Dit begon met een workshop van Maik Gruppen over het optimaliseren van WordPress websites. Eerst legde hij uit waar je allemaal op moet letten als je een snellere website wilt. Daarna kregen we oefenwebsites die hij bewust op een ‘slechte’ manier had ingericht. We moesten onderzoeken wat we konden doen om de website te versnellen. Helaas kwam ik een aantal zaken tegen die veel van mijn klanten ook nog fout doen, bijvoorbeeld veel te grote afbeeldingen plaatsen op je website. Standaard installeer ik daarom al een image-optimizer op de websites van mijn klanten. We kregen een hoop handige tips, waarbij duidelijk werd dat de keuze voor het juiste hostingbedrijf ook een enorm verschil maakt.

Manifesto van een vrouwelijke open source contributor door Carole Olinger

In de middag was een barcamp ingepland. Dit betekent een aantal lege sessies waarop alle bezoekers van het congres een presentatie kunnen indienen. Vervolgens kunnen alle bezoekers stemmen op de ingediende presentaties. Dit gaf Carole Olinger de ruimte om haar ervaringen te delen over haar afwijzing als organisator van WordCamp Europe 2019. Dit was voor haar een enorme tegenslag, nadat ze zich in 2018 in Belgrado enorm had ingezet als organisator. Ze wist deze tegenslag om te zetten in iets waar ze sterker van zou worden. Een inspirerende en krachtige presentatie voor alle vrouwen en alle andere sterke, gepassioneerde mensen met een actieve rol in open source. Inmiddels heeft ze het Manifesto dat ze tijdens haar presentatie voorlas gepubliceerd op haar website.

Carole Olinger speaking at WordCamp Nijmegen

De snelheid van je website: 0,6 seconden is het nieuwe langzaam

Ik vertelde tot nu toe altijd dat een website in ieder geval onder de 3 seconden moet laden. Maar dat werd in de afsluitende keynote van deze WordCamp Nijmegen fluks ontkracht. In een hoog tempo en met veel Britse humor vertelde Jono Alderson ons dat 0,6 seconden het nieuwe langzaam is. Maar ook dat elke website een laadtijd van maximaal 1 seconden moet kunnen halen. Ik moet de presentatie geloof ik nog even op halve snelheid terugkijken om te zien wat nou precies de praktische tips waren, maar dit gaf zeker weer stof tot nadenken. WordPress.tv publiceert, zoals altijd, alle presentaties online. Maar omdat dit door vrijwilligers wordt gedaan, kan dit kan even duren. Wil je de presentatie van Jono Alderson alvast bekijken? Bridget Willard filmde bijna de hele presentatie  via Periscope. Hou je adem in en gaan!

Jono Alderson op WordCamp Nijmegen over de snelheid van je website

Samenvatting WordCamp Nijmegen

De dag werd afgesloten met een leuke, interactieve WordPress quiz en een gezellige borrel. Al met al was het een geslaagde WordCamp, maar er viel ook nog wel wat te verbeteren.

De positieve punten van WordCamp Nijmegen

  • Kleinschalig
    In tegenstelling tot grotere WordCamps kun je bij een event tot 200 personen bijna iedereen spreken
  • Lokaal
    Dit gaf ruimte voor nieuwe deelnemers om dicht bij huis kennis te maken met een WordPress congres
  • Professionele organisatie
    Je kon merken dat de organisatie van dit WordPress congres zeer ervaren was. Zeker als vrijwilliger merkte ik dat ze goed reageerden en communiceerden op het moment dat er vragen waren
  • Locatie
    Een universiteit biedt voldoende faciliteiten om een event zoals een WordCamp te organiseren
  • Sfeer
    De sfeer was zeer goed: ontspannen en toegankelijk.
  • Catering
    Er was goed rekening gehouden met alle dieetwensen

De verbeterpunten voor WordCamp Nijmegen

  • Workshops
    De informatie over de workshops was wat beperkt. Ik had me aangemeld, maar wist niet meer precies voor welke. Dit was ook op geen enkele manier na te kijken. Bij andere congressen werden tijden en workshoptitels waarvoor je je had aangemeld op je badge geprint. Voor mij werkte dat prima.
  • Niveau van presentaties aangeven
    Niet specifiek voor Nijmegen, maar ik zou naast het onderwerp (business, marketing, design, development, etc.) graag zien dat WordCamps in het programma informatie geven over het niveau van een presentatie. Is het voor beginners, gevorderden of experts? Ik zou als niet-developer namelijk best bij beginners-presentaties willen zijn, maar bij de experts haak ik zeker af.
  • Een papieren programma
    Ik zie in toenemende mate bij WordCamps dat je qua programma wordt aangewezen op de site. Nu was de wifi dit keer goed, maar het blijft toch prettig om ook op papier na te kunnen kijken wat het programma is. Ik snap dat vanwege wijzigingen in het programma en het milieu dit niet wordt gedaan, maar een paar posters verdeeld over de locatie zou wel fijn zijn.
    Verder een tip voor de sponsors: huur een mobiel laadstation voor bij je stand. De bezoekers zonder powerbank zullen je dankbaar zijn 😉
  • Minder sessies tegelijkertijd
    Tijdens WordCamp Nijmegen kon je kiezen uit twee tracks, sponsorsessies én workshops. Dit werkt bij grotere WordCamps, maar met een kleiner bezoekersaantal zorgt dit voor concurrentie tussen de verschillende programmaonderdelen, waardoor sprekers soms maar voor 10-20 mensen in de zaal stonden. Dat is niet zo motiverend. Dus zorg ervoor dat dit niet op hetzelfde moment ingepland staat.
  • Meer tijd om te netwerken
    Eigenlijk aansluitend op het vorige punt. Voor veel mensen is het ontmoeten en spreken van andere deelnemers en sponsors een belangrijk onderdeel van het event. De lunch buiten was fijn, maar zorgde voor minder aandacht voor sponsors tijdens dit moment. Ook de ochtend- en middagpauzes waren een beetje te kort om deze echt te benutten voor netwerken. Plan het programma minder vol, zorg voor langere pauzes zodat zowel de sprekers het voordeel van een volle zaal hebben, en de bezoekers meer tijd hebben voor netwerken en het bezoeken van de sponsoren.
  • Catering
    Het voelt altijd een beetje ongemakkelijk om hier over te klagen, maar de catering vond ik deels voor verbetering vatbaar. De lunch was lekker en er was voldoende rekening gehouden met alle diëten. Wat ik vooral miste, was iets te snacken in de ochtend of middag. Bijvoorbeeld een koekje, mueslireep, wat chocolade en/of fruit. Voor mij waren de tijden tussen ontbijt en lunch en diner echt te lang. Het verschilt per WordCamp hoe dit is geregeld, dus het is altijd een beetje onduidelijk wat je precies kunt verwachten. Gelukkig was daar Yoast met de stroapwafels om mij op zaterdagochtend te redden!

Al met al heb ik weer een fijne tijd gehad. Elke WordCamp leer ik weer iets nieuws en leer ik nieuwe mensen kennen. Ik raad daarom ook iedereen die ‘iets’ met WordPress doet eens naar een WordCamp te gaan. Je komt gegarandeerd rijker terug.